Tuula Korolaisen runokirjojen esittelyjä

Kuono kohti tähteä

 

Tuula Korolaisen julkaisema runokirja kuono kohti tähteä julkaistiin vuonna 1999. Kuvittajana toimi Marja Nygård-Niemistö. Tuula Korolaisen runokirjassa pääosassa ovat tällä kertaa hiiret, jotka matkaavat.

Kuono kohti tähteä on hauska runokirja, joka sisältää hiukan vakavuutta. Maapallon sisukkaan jokamiehen, hiiren elämästä. Runokirjaan piirtyy sekä vuoden että elämän mittainen kaari avuttoman hiiren vauvan syntymästä viisaan vaarin lähtöön. Runokirjaan kuuluu hiirten vanhoja lauluja, humoristisia viittauksia ja hiirivaarin tarinoita.

Kuikka huutaa, järvi nukahtaa.

Metsähiiri kuuntelee yötä.

Kuusi kasvaa, kala vaeltaa,

tähti syttyy, toinen putoaa.

Yössä, kenenkään näkemättä,

tehdään luomistyötä.

 

 

Kauneus

Kivitalojen kuilussa,

pieni hiiri,

Kirkas, korkea soi

palan taivasta pihaan pimeään

Mustarastaan huilu toi.

 

Runoja sai pohtia kunnolla, jotta ymmärtäisi oikeasti mitä ne tarkoittaisivat. Joissakin kohdissa kirjaa tunnelma oli todella herkkä kuin taas joissakin kohdissa tunnelma oli iloinen ja mukava. Runojen teema vaihteli usein, mutta koko kirjan yhteinen teema oli se että hiiret seurasivat omia unelmiaan täydensi kokonaisuutta. Kuvat täydensivät runoja hyvin ja niiden kautta jopa ymmärsi runoja paremmin. Kuvat olivat hauskoja ja hyvin tehtyjä eli kuvittaja oli tehnyt ainakin hyvin työnsä.

 

 

Mikä onni, 6B

Tuula Korolainen on kirjoittanut runokirjan mikä onni,6B:n kuvittajanaan Terhi Haikonen. Painos julkaistiin vuonna 2009. Runokirjassaan hän tavoittaa varhaisnuorten herkkyyden ja rennon huumorin.

Mitä tapahtuu, kun 6B:n opettaja panee luokan kirjoittamaan runoja ja vielä onnesta? 6B:n oppilaat kertovat kirjassa omista kokemuksistaan onnesta. Eri oppilailla on monia mielipiteitä siitä mitä onni oikeasti tarkoittaa. Joillekin onni tarkoittaa sitä, että saa omistaa kissanpennun taas toisille onni on sitä, että saa pelata pleikkarilla tai omistaa sinireppuisen söpöliinin. Mutta mitä onni oikeasti tarkoittaa?

Runokirjassa oppilaat saavat purkaa iloisimpia ja surullisimpia muistoja. Kirjassa oli hyvin vahvoja tunteita, kuten viha, suru, onni, rakkaus ja ilo. Runoissa  pääosissa olivat tietenkin suru ja onni.

Riku

Oi sohvani mun 

Sinuun painaudun

ja löhöön koko illan

ja luen Aku Ankkaa.

Äiti minut tankkaa

kinkkupizzalla.

Olen onnenpoika 

Löhösohvalla.

Mikä onni, 6B sopii parhaiten 10-12 vuotiaille. Kirjassa runot olivat hauskoja ja kiinnostavia. Niitä jaksoi lukea mielellään. Yhdellä oppilaalla oli esteitä onnen tiellä, kuten esimerkiksi se että joku kiusasi häntä koulussa. Kirjassa huomasi hyvin kuinka erilaisia monet nuoret olivat toisiinsa verrattuna. Monilla oppilailla oli eri mielipiteet ja tunteet kuin toisilla, mutta kyllä joukkoon mahtui niitäkin joilla oli melko samat mielipiteet. Kokonaisuus kirjasta oli monipuolinen ja innosti kirjoittamaan itse runoja. Kolmenkymmenenyhden oppilaan mielipiteet siitä mitä onni on oli jollakin tapaa erikoinen, mutta sopi silti yhteen. Runojen pituus vaihteli usein, sillä uskomme että Korolainen halusi näyttää kirjassaan että koulussa on hyviä kirjoittajia ja vähän huonompia kirjoittajia. Ehkä siitä saadaan vähän aidompi kuva meidän ikäisten lasten elämästä.

 

Muumien aakkosmatka ja Muumin metsäseikkailu runokirjat

 Muumien aakkosmatka

Tuula Korolaisen julkaisema runokirja mummien aakkosmatka julkaistiin vuonna 2009. Kuvittajana toimivat Kimmo Torvinen ja Matti Nisula.

Muumien aakkosmatka runokirjassa läiskitään itikoita, musisoidaan lettunuotiolla ja luetaan dekkareita. Runot alkavat aina aakkosjärjestyksessä. Runokirjassa aakkoset tulevat ainakin pienille lapsille tutuiksi.Tuula Korolaisen runot hauskuuttavat ja vievät lukijat uudelle seikkailulle.

 

”Aah, mikä aamu!”

Muumipappa huokaa.

”Aamiaista pöytään,

Sitten kartta tuokaa!”

Aava meri kutsuu

keinuun aaltojen.

tuoksuu seikkailulta

tuuli suolainen.

 

Kirjassa muumipappa haluaa lähteä merelle seikkailemaan perheensä kanssa. Kaikki kuitenkaan ei mene suunnitelmien mukaan, sillä muumien vene haaksirikkoutuu myrskyävässä säässä. Muumit löytävät aution saaren jonne leiriytyvät yöksi. He lyötävät saarelta Nuuska Muikkusen. Ensin näyttää siltä, että muumit eivät viihdy saarella, mutta vähitellen he alkavat tottua saaren elämään. Lopulta koittaa aika, jolloin on pakko lähteä kotiin…

 

Muumin metsäseikkailu

Tuula Korolaisen runokirja muumin metsäseikkailu julkaistiin vuonna 2010. Kuvittajana toimi Kimmo Torvinen. Tuula Korolaisen runot vievät lukijat mukaan kiehtovalle matkalle.

Rauhallisena päivänä muumimamman puutarhassa muumipappa inspiroi muumipeikon lähtemään metsäseikkailulle. Muumipeikko pakkaa kaikki tarvitsemansa tavarat mukaan ja suuntaa metsään. Lopulta ruoka loppuu kesken, alkaa sataa vettä ja iskee koti-ikävä. Matkalla muumipeikko eksyy ja tapaa pikkumyyn…

Kirjat sopivat hyvin 1-7 vuotiaille lapsille. Ne sisältävät paljon kuvia ja mukavia runoja. Vanhemmille lapsille kirjat saattavat olla ”hieman” tylsiä. Kirjoissa tapahtuu kuitenkin yllättäviä käänteitä, jotka lisäävät mielenkiintoa. Runoissa kuvailtiin hyvin yksityiskohtaisesti tapahtuneita asioita.

 

Tekijät: Aliisa ja Jenni

 

 

 

 

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s